Czy wiesz jaka jest najzdrowsza dieta świata?
To dieta dla planety. Bardziej zielone talerze, mniej mięsa i marnowania żywności, więcej odpowiedzialności za nasze jedzeniowe wybory. Taki przepis sugeruje jadłospis, który pozwoli odchudzić Ziemię z nadmiaru, jakim ją obarczyliśmy. Co roku do naszych śmietników trafia prawie 5 milionów ton jedzenia, robimy za duże zakupy, brakuje nam pomysłu na wykorzystanie wszystkich składników. Przynosimy ze sklepu produkty zapakowane w plastik, potem mamy problem z segregacją śmieci.
Z okazji Dnia Ziemi warto podjąć wyzwanie i ograniczyć bałagan, jaki zafundowaliśmy naszej Planecie. Razem z Sylwią Majcher, edukatorką ekologiczną, autorką książek poświęconych niemarnowaniu, zapraszamy do zrobienia porządków i wspólnego odchudzania. Dajmy Ziemi odetchnąć. W czasie warsztatów pojawią się kreatywne przepisy i pomysły na niemarnowanie.
To dieta dla planety. Bardziej zielone talerze, mniej mięsa i marnowania żywności, więcej odpowiedzialności za nasze jedzeniowe wybory. Taki przepis sugeruje jadłospis, który pozwoli odchudzić Ziemię z nadmiaru, jakim ją obarczyliśmy. Co roku do naszych śmietników trafia prawie 5 milionów ton jedzenia, robimy za duże zakupy, brakuje nam pomysłu na wykorzystanie wszystkich składników. Przynosimy ze sklepu produkty zapakowane w plastik, potem mamy problem z segregacją śmieci.
Z okazji Dnia Ziemi warto podjąć wyzwanie i ograniczyć bałagan, jaki zafundowaliśmy naszej Planecie. Razem z Sylwią Majcher, edukatorką ekologiczną, autorką książek poświęconych niemarnowaniu, zapraszamy do zrobienia porządków i wspólnego odchudzania. Dajmy Ziemi odetchnąć. W czasie warsztatów pojawią się kreatywne przepisy i pomysły na niemarnowanie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sylwia Majcher – dziennikarka, autorka poradnika Wykorzystuje, nie marnuje. 52 Wyzwania Zero Waste, bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku, reportaży, edukacyjnej Mniej Mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie. oraz wywiadów kulinarnych. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warsztaty, szkolenia poświęcone ekologii, niemarnowaniu i obiegowi zamkniętemu. Autorka cyklu Ekologicznie emitowanego w aplikacji IPLA, ekspertka kampanii społecznej programu Czysta Polska. Współtwórczyni i ambasadorka pierwszej w Polsce kampanii edukacyjnej #wrocławniemarnuje. Na balkonie hoduje pomidory i jadalne kwiaty, gotuje w rytmie sezonu, jeździ rowerem, unika nadmiaru.
Uczestnictwo w Wydarzeniu jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na utrwalanie i wykorzystanie wizerunku uczestnika zgodnie z Regulaminem.
W razie wątpliwości sprawdź godziny pracy lub skontaktuj się z wybranym działem biblioteki.